MAMA

Дали заборавивте што сакавте да земете штом ја напуштивте просторијата? Еве кој е главниот виновник за тоа

Или ќе одите на шопинг и ќе ги заборавите основите – работи по кои сте тргнале

Колку пати сте ја напуштиле просторијата и се сетивте дека заборавивте каде одите или, уште полошо, заборавивте да ја донесете клучната работа? Во текстот откриваме зошто се случува ова и кога можеме да се обвиниме.

Сигурни сме дека неколку пати во животот сте се нашле во ситуација кога се преселивте од една во друга соба и потоа „се изгубивте“, затоа што не ви беше јасно што требаше да направите во неа. Или ќе одите на шопинг и ќе ги заборавите основите – работи по кои сте тргнале.

Иако ова ќе го припишеме на слабата меморија и заборавот, научниците од реномираниот универзитет во Нотр Дам спроведоа студија во која откриле дека за се виновна è – вратата.

Психолозите Габриел Радвански, Сабина Кравиќ и Андреа Тамплин го спроведоа овој експеримент допуштајќи им на двете групи да играат видео игра во која се селат со помош на копчињата со стрелки.

Во играта, испитаниците пристапија на места со разни предмети на нив, така што нивна задача беше да ги однесат од еден до друг просторија, а на секој од следните имаа нов предмет.

Столовите им беа поставени во иста или во друга просторија, а оддалеченоста на сите им беше иста. Исто така, тие носеле предмети во виртуелна торба, но не можеле да ги видат.Од време на време се прашувале дали знаат што треба да донесат, а како што се претпоставуваше, нивните одговори биле побавни и неточни како што минувале низ вратат  и одат во нова просторија.

Резултатите беа скоро идентични со експериментот во виртуелниот свет, освен тоа што разликата помеѓу овие две групи во реалноста беше исклучително голема. Дали е навистина вината за вратата?

Секако, т.н. ефектот на вратата или „ефектот на вратата“ навистина докажа дека како минуваме низ врата „ ја бришеме “ нашата меморија. Но, дали е навистина проблем на врата или е полесно на луѓето да се сеќаваат на работите во просторијата каде што ги добија информациите? За да ја отфрлат оваа претпоставка, психолозите изведоа трет експеримент.

Некои учесници поминаа низ една врата за да влезат во нова просторија и потоа се вратија во претходната просторија преку друга врата. Според претпоставката за полесно запомнување на нештата на местата каде што се добиваат информации, враќањето во просторијата каде што го однеле предметот требало да ја врати нивната меморија, но не било.

Зошто се случува ова?

Ефектот на прагот всушност ни кажува како меморијата не влијае само од тоа колку ние обрнуваме внимание на нешто или се обидуваме да запомниме. Мозокот ги чува информациите сè додека не процени дека повеќе не ни требаат, па затоа ги заменува со нови. Инаку нашиот ум би бил презаситен со голема количина на податоци.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close