Бебе

Дали е безбедно да се користи мобилен телефон за време на бременоста? Новото истражување го има одговорот

Нашето истражување откри дека употребата на мобилни телефони всушност може да има позитивно влијание

Според новата студија, електромагнетните полиња од мобилните телефони не претставуваат ризик за нероденото бебе или бремените жени. Всушност, резултатите сугерираат дека мобилните телефони може дури и да имаат позитивен ефект врз фетусот.

„Нашето истражување откри дека употребата на мобилни телефони всушност може да има позитивно влијание“, рече коавторот на студијата Јан Александар од Норвешкиот институт за јавно здравје, објаснувајќи, „Поконкретно, употребата на мобилни телефони за време на бременоста се поврзуваше со помал ризик да се роди бебе во првите три години од животот тој има слаби говорни и моторни вештини “.

Ова се резултатите од неколку претходни студии кои ја поврзаа пренаталната употреба на мобилните телефони со проблемите во однесувањето кај децата. Но, голем број претходни истражувања, вклучително и големи холандски и шпански студии, го доведоа во прашање сомневањето дека мобилните телефони можат да му наштетат на фетусот или да влијаат на неговиот развој.

Нејасните податоци ги натерале Александар и неговите колеги да направат голема студија за тоа како употребата на мобилни телефони за време на бременоста влијае врз долгорочното ментално здравје на детето.

Тие анализирале податоци за 45.389 парови мајки и новороденчиња и го набљудувале нивниот напредок од 17-та недела од бременоста до петтата година од животот на детето. Секоја мајка поднесува извештај на 17 и 30 недела од бременоста за тоа колку често го користела својот мобилен телефон.

Потоа, кога децата се родија, на возраст од три и пет години, истражувачите ги проценуваа нивниот јазик и моторните способности. Откако ги зедоа предвид возраста на мајката, образованието, карактерот, колку години била за време на породувањето и други фактори, истражувачите откриле дека децата чии мајки користеле мобилни телефони покажале 31 процент помалку помалку тешкотии во говорот на три години, во споредба со децата мајки кои не пријавиле употреба на мобилни телефони и 18 проценти помал ризик од неразвиени моторни вештини.

Тие не пронајдоа никаква врска помеѓу претеранта употреба на мобилни телефони и недостаток на комуникациски вештини, рече Татли.

Но, фетусот во детството не стана „попаметен“ само затоа што бремените жени користат мобилен телефон.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close