MAMA

Го славиме Светецот Илија: Оние кои сакаат ЗДРАВЈЕ и СРЕЌА утре треба да јадат мед

На 2 август Православната црква и нејзините верници го слават големиот празник Свети Илија

За Свети Илија се вели дека е непоколеблив светец затоа што со гром гори и го гори секој грешник, без можност за искупување.

На 2 август Православната црква и нејзините верници го слават големиот празник Свети Илија.За Свети Илија се вели дека е непоколеблив светец затоа што со гром гори и го гори секој грешник со громот, без можност за искупување за грев.

Илија е родена во Тесвит, Израел, во 9 век п.н.е. (816). Поради местото каде што се родил, тие го именуваа Илија Тесшишанин. Според легендата, кога се родил Илија, неговиот татко Сабах ги видел Божјите ангели околу детето, додека го обвиткувале детето во оган и му дале пламен да јаде. Тоа беше предвидување за огнениот карактер на Илија и за неговата огнена моќ од Бога дадена.

Тој ја помина целата младост во молитва, честопати се повлекуваше во пустината, да медитира и да се моли во тишина.Свети Илија Громот, како што сè уште го нарекуваа народот, доаѓа во најсуво и најтопло време во годината и вообичаено е да не работи на нивата на неговиот празник, за да не се нанесе лутина на светителот.

Една стара народна поговорка вели: „Од Свети Илија, сонцето ни е се подраго“, што значи дека од денес времето се менува и дека од летото останува многу малку.Според традицијата, обичаите диктираат да јадете мед на Свети Илија за да бидете здрави, а мајките мора да ги размачкаат образите на своите деца со мед за децата да бидат здрави и среќни преку целата година.

Се верува дека Свети Илија се искачил на небото со запалена кочија, па таа сцена е прикажана на празничните Илиндански икони. Исто така, има една добро позната сцена со Свети Илија во една пештера, во која се засолнил од арогантниот крал Ахав, а гавранот му носи храна.

Легендата исто така вели дека Свети Илија Громот ќе се врати пред крајот на светот, со цел да се запре Антихристот.

Ова е голем национален и верски празник за МАКЕДОНЦИТЕ и за историјата на МАКЕДОНСКИОТ народ затоа што на овој ден започнало Илинденското востание во 1903 година, а во 1944 на овој ден се одржало првото заседание на АСНОМ.

Православните верници на овој ден го одбележуваат празникот на пророкот од стариот завет и новозаветниот светител Илија. Тој е присутен како во Стариот, така и во Новиот Завет како пророк и непоколебливо ги проповеда етичките вредности чии особини христијанството ги преземало и ги доведува во врска со зачетокот на новата вера и Христовото доаѓање.

Според преданието пророк Илија бил меѓу пророците на гората Тавор кои му се поклониле на Исус Христос на денот на Преображение Господово кога им се јавил на своите ученици со поуки за новата вера, па затоа и неговиот лик се наоѓа на иконите што го отсликуваат овој настан.

Свети Илија е присутен и во визијата на Јован Богослов каде неговата улога се врзува за иднината на христијанската црква и второто доаѓање на земјата на Христос Спасителот – новото Преображение на кое се надева и во кое верува христијанскиот свет.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close