Кафе муабет

ГОЛЕМА СЕМЕЈНА TPАГЕДИЈА: Мајка, татко и син го зaгубија животот од Ковид-19- се лекуваа во иста болница, но не успеаа да го побeдат вирусот!

Најпрво се разболе Милош а вирусот најверојатно го фатил од работа, од фабриката каде што работел, вели чичко Зоран.

Вирусот корона на најстрашниот начин затропа на вратата на семејството Велди од Србија- Кикинда.

фото илустрација

За кратко време, синот, мајката и таткото се разбо-леле, а потоа за само петнаесет дена, сите тројца по-чинаа.

Ружа (65) најпрво почи-нала од последица од ковид-19, потоа нејзиниот син Милош (43), а потоа и нејзиниот сопруг Драгутин Велди (65). Лекарите од општата болница во Кикинда не успеаја да ги спасат, а сите тројца се лекуваа истовремено.

фото илустрација

Зоран Велди, кој е брат на Драгутин, вели дека ова е голема тpaгедија за семејството, и вели дека не може да прежали никого, но најмногу пати по неговиот внук, Милош кој зад себе остави три деца.

foto https://varazdinski.net.hr/ илустрација

– Дај боже да ум-p-ев јас наместо него. Милош да останеше жив. Тој ми беше како син на мене. Тој беше душа од човек. Не можам да прифатам дека го нема. Јас сè уште пијам седативи и се прашувам зошто ни се случи ова. Милош беше потполно здрав. Така ми рече д-р Пруниќ, кој беше со него од почеток до крај – вели Зоран Велди за Србија Данас.

Најпрво се разболе Милош а вирусот најверојатно го фатил од работа, од фабриката каде што работел, вели чичко Зоран.

фото илустрација

– Кога доби треска, тој ми рече дека не се чувствува добро и дека еден ден една од неговите колешки кашлала цел ден на работа, но шефот не ја вратил дома. Милош брзо отиде на лекар и се тестираше. Тој беше позитивен. Пред тоа, тој малку се сомневаше, но почна да верува кога температурата се зголемуваше.

Тој ми се пожали и сфати дека е сериозно. После два-три дена и јас бев тестиран. Заедно отидовме во болница. Болеста на Милош отиде во белите дробови. Јас бев на инфективна, а тој на интензивна. Постојано прашував за него. Лекарот ми рече дека е подобро, а потоа забележав дека нешто избегнува да ми одговара. Немав идеја затоа што Милош беше млад, силен и здрав – раскажува Зоран.

Foto: Profimedia

Неколку дена по нејзиниот син, мајката на Милош, Ружа, се разболе. Таа беше дијабетичар. Вирусот брзо ја влоши состојбата и предизвика проблем со бубрезите. По-чина по петдневно лекување. Пред тоа, таа беше дома два-три дена.

– Милош зад дебе остави сопруга и три ќерки на возраст од 17, 15 и 11 години. Како ќе продолжат сега? Потребна им е помош, но кој? Мојот покоен брат Драгутин има и ќерка која живее со своето семејство во Банатски Аранѓелово. Нашата семејна тага е голема – сведочеше Зоран Велди.

фото илустрација

– Милош беше целосно здрав млад човек, но се случи она што го објаснуваат лекарите на телевизија. Вирусот ги уништи неговите бели дробови, кои беа целосно чисти. Тој беше на апарати за дишење. Кај нас, тој доби терапија што ќе му биде препишана на која било клиника. Се боревме, но не успеавме. Неговата см-рт е пораз за целиот тим на лекари. Семејството Велди е нашиот пораз – искрен е анестезиологот Владимир Пруниќ, за кого пофално зборува Зоран Велди.

Тој вели дека знае дека Пруниќ се борел за секој здив на Милош.

foto jutarnji.hr/ ILUSTRACIJA

– Се прашувам зошто ни се случи вака. Ние сме чесно семејство од работничката класа. Бевме многу поврзани. Многу се почитувавме. Мојот брат Драгутин го сакаше мојот син како свој, а јас го сакав неговиот Милош како мојот Дејан. Драгутин беше постар од мене, но посилен и поздрав рече беспомошно Зоран.

Ниту едно друго семејство на овие простори не ги почувствувало последиците од оваа светска чума толку трагично како што тоа го почувствува семејството Велди.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close