Бременост

ВИСТИНАТА ЗА МАЈКИТЕ КОИ РОДИЛЕ СО ЦАРСКИ РЕЗ: Тие се храбри, борбени и убави со своите лузни!

Лузната е гордост за мајката...

Април е месец во кој се посветува внимание на царскиот рез, една фотографка решила да сподели неколку свои искуства за мајките кои се породиле со царски рез.

Таа на својот блог истакна дека пред извесно време успеала да фотографира породување со царски рез, кое морало да се изврши итно бидејќи бебето започнало да излегува со нозете.. На крајот се се завршило добро.

Решив да напишам три вистини за мајките кои се породуваат на овој начин, напиша фотографата на својот блог.

1. Тие мајки се храбри

Подготовката за царски рез не е иста како одењето низ парк. Многу пати на партнерите не им е дозволено да бидат во операционата сала со својата сопруга. Ова значи дека додека лекарите и медицинските сестри ја подготвуваат операционата сала и зборуваат за некои неважни работи – што ќе ручаат или каков филм гледале, бремената мајка седи на ладна операциона маса, претежно исплашена и осамена.
Во тој момент, мајката е најхрабра и нејзината љубов кон детето кое го очекува е најголема.

Стравот ја совладува, но таа знае дека овој начин на породување е најбезбеден за нејзиното дете, иако тоа значи операција, рана, болка и лузна. Иако тој начин значи дека таа нема да го види со свои очи оној момент на раѓање за кој сонуваше 9 месеци.

Ако никогаш не сте биле во ваква ситуација, обидете се да се ставите на местото на овие жени, на таа студена маса, чекајќи преплашено. Ако можете да го замислите тоа, тогаш исто така можете да разберете колку се храбри овие жени.

2. Тие мајки се силни

И тогаш се случува операцијата. Право сечење. Целосното закрепнување трае со месеци. И додека многумина од нас уживаат во сад со сладолед додека гледаат филм, тие го прават спротивното. Тие негуваат и loveубов и врска со нивните прекрасни бебиња.


Емоционално и физички овие мајки се многу силни. Оваа сила не е потребна само на денот на раѓањето, туку и во наредните недели, месеци, па дури и години, сè додека нивното тело и душа не се опорават целосно, сонувајќи прекрасни соништа со своите бебиња во рацете.

3. Тие мајки се убави

Мајчинството остава лузни на многумина од нас. Некои се емотивни, некои физички. А, мајките кои раѓаат со царски рез обично ги имаат и двете.

И тие лузни постојано ги потсетуваат на храброста што ја имаа да го донесат своето дете на светот. Овие лузни се вратата низ која нивните деца зачекорија во нов свет.
И јас сум изненадена колку различни лузни има – различни форми, должини, на различни места. Секоја лузна е уникатна како и секоја приказна за раѓањето.

И јас сум изненадена од тоа како овие лузни се менуваат со текот на времето – бледнеат, зголемуваат и намалуваат. Лузните се прекрасни. И наместо мајките да ги прикриваат од срам, треба да ги охрабриме тие мајки да ги покажат затоа што на тој начин тие ја покажуваат својата сила и храброст.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close