Дом и семејство

ВАЖНО ЗА СИТЕ РОДИТЕЛИ: Децата се воспитуваат до 3-тата година!

Совети кои ќе им помогнат на родителите

Многумина ќе кажат дека судбината на детето е одредена уште пред тоа да се роди. Веруваат дека децата кои ќе се родат во смеејство каде родителите се добро ситуирани, образовани, имаат поголеми шанси за успех.

Ниту една судбина не може да го замени родителското воспитување, а родителите треба да имаат на ум дека детето се воспитува до 3-тата година.

Воспитувањето деца, особено во денешното „конкурентно“ општество, каде што се потребни само врвни резултати, е прилично исцрпувачка работа – особено ако станете во пет наутро и брзате да работите иако не добивате редовно плата и работите домашни работи после работа. Во такви ситуации, најлесно е да го ставите детето пред ТВ и да ги вклучите цртаните филмови за да најдете малку мир и да одморите.

Експертите тврдат дека децата се воспитуваат до три години бидејќи тогаш мозокот најмногу се развива а врз биолошкиот напредок на детето во тој период има големо влијание на околината, додека најраните услови го одредуваат здравјето, образованието и економскиот успех во подоцнежниот живот. Различни проблеми, како што се ментални нарушувања, дебелина, срцеви заболувања, неписменост или тешкотии во учењето, потекнуваат од овој најчувствителен период.

Имено според нив, дете чија мајка во бременоста јаде нездрава храна, пуши, консумира алкохол или наркотични средства никогаш нема да се искачи на врвот на социјалната скала.

Истражувањето спроведено во 2006 година на Американскиот национален институт за здравје на децата и развој на човекот покажа дека родителското воспитување и грижата за децата се од примарна важност .

Родителското воспитување, заклучуваат научниците, е најважно во првите илјада дена, а нивниот основен совет до младите родители е многу едноставен: разговарајте со детето, играјте со него и пејте. Седнете со него на подот, играјте, навикнете го да јаде здрава храна. Добар почеток е половина од битката. Не казнувајте ги децата физички, бидејќи насилството раѓа насилство.

Според Центарот за развој на детето на Универзитетот Харвард, во Соединетите Држави, просечно тригодишно дете на родители образовани на факултет знае 1.200 зборови, додека дете на необразовани, невработени родители знае само 400. Може ли подоцна да се надомести? Секоја чест за исклучоци, но тешко.

Иако сме навикнати децата да ги гледаме пред телевизор или таблет, а се почесто и малите деца имаат мобилен телефон, сепак има и такви кои немаат електронски уреди, и поради тоа  секоја година во светот повеќе од 200 милиони деца на возраст под пет години, поради лошите услови за живот, не можат да го достигнат својот социјален потенцијал.

Секогаш има исклучоци, но факт е дека децата од сиромашно семејство обично покажуваат послаби резултати во когнитивниот развој.

 

Добрата вест е дека разни светски организации се повеќе се фокусираат на помагање во образованието за рано детство. Светската здравствена организација го призна тоа уште во 2006 година, давајќи и приоритет и зборувајќи на чист економски и финансиски јазик.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close