Дом и семејство

Брачниот пар за кој зборува целиот регион: Згрижиле преку сто деца- им овозможиле топол дом, родителска љубов и безгрижно детство!

Во моментов одгледуваат 10 деца. Најмалото има осум години, а најстарото има 21 година...

Бугарите Аница и Драго Богар буквално го освоија целиот регион со својата добрина. Имено тие пред 30 години продале се што имаат, изградиле голема куќа и започнале со згрижување деца.

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Пред 30 години кога им беше доверена грижата за 10-годишно девојче чија мајка почина, а нејзиниот татко тогаш не можеше да се грижи за неа Драго и Аница беа пресреќни. Тие се грижеа за девојчето,  кое остана со нив многу подолго отколку што мислеа и тие ја сакаа исто како што ги сакаше и нив. Прекрасната врска што тие ја создадоа со девојчето се должеше на фактот што тие не можеа да имаат свои деца поради здравствени проблеми.

– Дури и кога ја имавме таа прва девојка, некои од вработените во Министерството за семејство ни велеа: „Ајде, посветете се уште повеќе на згрижувачки дом, вие сте создадени за тоа“. Продадовме сè што имавме. Драго ги продаде сите камиони што ги возеше, јас работев како текстилец и се откажав. Оваа куќа ја изградивме со свои раце и на наш сопствен трошок. Контактиравме со Центарот за социјална помош и бевме подготвени да прифатиме какво било дете на кое ќе му треба семејство. Станавме први хрватски професионални згрижувачи – вели Аница и додава дека името професионални згрижувачи нема никаква врска со зборовите „професија“ и „работа“.

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Имаме мото, а тоа е дека нема лоши деца, па дури и лоши родители, туку само лошо воспитување што се случува затоа што некои едноставно не знаат или не можат да сторат подобро. Никој не смее да биде обвинет тука, едноставно треба да им се врати детството на тие деца, вели Аница Богар (61).

Аница и Драго живеат во малиот град Банфи и повеќе од 30 години згрижуваат трауматизирани, исплашени, тажни и горчливи деца без соодветна родителска грижа. Дента кога ќе влезат во куќата на Богар, не веруваат во никого, тие се далечни и мразат сè околу нив. Со текот на времето, сите овие негативни емоции целосно исчезнуваат, велат Аница и Драго, и се заменуваат со сјајни насмевки, среќа на малите лица кои повеќе не им се обраќаат на своите згрижувачки родители со „чичко“ и „тетка“, туку со „мама“ и „тато“ ‘

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

– Да се ​​биде згрижувач е најубавата работа на светот, но бара многу жртва. Немаме бесплатни викенди или одмори за да патуваме, и да се одмораме. Празниците се периодот кога имаме најмногу работа. Неопходно е да се подготват вагони колачи и други јадења, да се украсуваат, да се создаде вистинска празнична атмосфера и ова не е мала работа во толку големо семејство. Нема одмор или мрзеливост, нема приватен живот. Ние сме посветени на децата илјада проценти и нема простор за олабавување – велат Аница и Драго.

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Овој пар со многу љубов и посветеност успеа да го врати заслуженото детство на околу 100 деца. Двојката открива дека немаат строги правила во куќата затоа што сметаат дека децата не функционираат добро под притисок. За нив е многу поважно да знаат кои се нивните обврски и да се обидат да исполнат колку што може секој. И најважно од сè, велат тие, е да им се всади човечност и да им се укаже на важноста на школувањето, семејството и заедништвото.

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

– На секој од нив пристапуваме поединечно. Ако видиме дека некој е добар во училиште, тогаш го туркаме уште повеќе. Ако забележиме дека нечие учење е послабо, му помагаме колку што можеме да го совлада материјалот, но се обидуваме да ги израснеме во добри личности. Ние веруваме дека не секое дете треба да се запише на колеџ, но затоа секое од нив може да биде чесна личност – вели Драго.

– Размислувавме за посвојување, но заклучивме дека нема да биде фер кон другите. Многумина би се запрашале зошто го посвоивме овој или оној, а не тој. И на крајот, зошто да посвојуваме, кога сите се наши и како сите да сме ги посвоиле. И онака не заминуваат од тука велат Аница и Драго.

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

– Ние исто така разговараме многу со нив и честопати им даваме совети ако не прашаат нас. Еден татко неодамна ме праша: „Слушај, Драго, дали ќерка ми ќе се врати конечно, не можам да чекам повеќе.“ Важно е децата да го слушнат тоа. Не можам да ја принудам да дојде до тебе ако таа не сака “- искрено рече Драго.

На крајот, вели тој, некои деца никогаш не се подготвени да се вратат кај своите родители. Оние што ја напуштаат куќата оставаат голема болка и празнина во Аница и Драго, и покрај фактот дека остануваат во контакт.

Во моментов одгледуваат 10 деца. Најмалото има осум години, а најстарото има 21 година.

Tags

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close