MAMA

Бог има совршен план за секој од нас, ништо во животот не се случува случајно: Приказната на оваа жена е чист доказ!

Толку пати сум го слушнал тоа клише за средба со вистинската личност, во вистинско време

Кога ќе почнеме да размислуваме позитивно, почнуваат да се случуваат добри работи

Толку пати сум го слушнал тоа клише за средба со вистинската личност, во вистинско време. Дека сè се случува кога ни е пишано  и дека е потребно само да се верува во добри работи и тие ќе се случат и дека некое внатрешно чувство ќе ми каже која одлука е исправна. Овој „рецепт“ за среќа ме иритираше само со години и тие реченици немаа никаква смисла.

Од каде да знам дека ја најдов вистинската личност, работата за која сонував цел живот и така натаму?

Живеев просечен живот, запознав секакви луѓе, се дружев, се забавував и раскинав, се вработив и се откажав, направив грешки и продолжив понатаму. Сепак, никогаш немав чувство дека целосно правам нешто добро, нешто што ме радува.

Сето ова траеше точно додека не се родија првите сомнежи. Првите ноти на болка во моето срце и душа. Точно до моментот кога сфатив дека само трчам во круг цело време. Не чувствував ниту задоволство ниту радост.

Еден ден ми дојде мисла и решив да го претворам животот во нешто добро, во нешто многу добро. Имаше само едно прашање: „Како?“ Уште од детството ме научија дека вистинските работи сигурно ќе дојдат. Луѓето кои беа блиску до мене беа убедени дека никогаш не треба да бидам задоволен со ситници.

Ова значи дека треба да ги пуштиме во живот само оние луѓе кои се слични на нас, кои од нас извлекуваат само најдобро, кои нè мотивираат. Да изберете само оние работни места што ви го исполнуваат срцето. Ајде да одиме напред и да не гледаме наназад.

Тие постојано ме потсетуваа дека Бог има план, и мојата работа е да му верувам целосно и дека ќе најдам мир и хармонија само кога ќе се откажам од себичните желби.

Отпрвин погрешно го разбрав овој совет. Мислев дека скоро секоја личност што влегува во мојот живот е вистинската и дека е таму со причина. Сепак, тоа не е случај. Бог ни испраќа разни луѓе и ситуации. Некои се точни, а некои се тука за да научат нешто. Наше е да направиме вистински избор.

Мислев дека ако се обидам да ја сменам ситуацијата, моите пријатели ќе станат подобри, но тоа е далеку од вистината.

Кога вистинската личност е до вас, било да е тоа пријател или партнер, ќе го почувствувате тоа. Кога чувствувате неверојатна смиреност во градите, се чувствувате како да ве водат повисока моќ. Во исто време, се раѓа внатрешна самодоверба дека сте на вистинскиот пат и со вистинската личност. Единствените ситуации што предизвикуваат такви чувства кај вас се оние ситуации на кои треба да потрошите време и да се дадете себе си.

Воличната вистина е: ако нешто не е во ред, не само што ќе го почувствувате, туку и сигурно ќе го знаете. Ќе има прекрасни откритија и горчливи разочарувања на вашиот пат. И вашата задача е да почувствувате што е правилно, а што не. И што е најважно: повторете како мантра дека порано или подоцна ќе дојдете до она што е навистина твое.

Кога ќе го пуштите Бог во вашето срце, вистинската убавина на сè се открива, без оглед на тоа што ќе допрете. Сега ова старо клише – „Ако нешто не е во ред, ќе го почувствувате тоа“ – станува многу појасно.

Сите талкаме со години во потрага по „правото“, честопати се согласуваме за помалку отколку што заслужуваме, наместо да донесуваме правилни одлуки од самиот почеток. Иако, можеби никогаш не би знаела да ценам сè што е добро, да не направев погрешен избор со текот на годините. Можеби сето тоа беше дел од моето животно патување и некој вид лекција што ме научи на благодарност.

Бог има совршен план за секој од нас и секогаш нè води кон целта, и колку талкаме до таа цел зависи само од нас самите. На патот, ќе наидеме на пречки и можности. Колку време ќе ни треба да го достигнеме врвот зависи од нашиот избор и вербата во подобро утре.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close