MAMA

Ако сте го имале овој симптом во декември, можеби веќе сте го прележале коронавирусот

Истражувачи од Универзитетот во Калифорнија во Лос Анџелес откриле докази дека вирусот можел да циркулирал во Америка уште на крајот на декември

Во Соединетите држави, зголемен број на пациенти со овој симптом е забележан во декември, а првиот пациент со ковид е регистриран во Франција во исто време.

Ова е добра теорија, бидејќи ако е точна, тоа би значело дека лицето развило антитела и вирусот веројатно не оставил никакви последици по здравјето.

Истражувачи од Универзитетот во Калифорнија во Лос Анџелес откриле докази дека вирусот можел да циркулирал во Америка уште на крајот на декември, заснован на зголемување на еден вообичаен симптом на инфекцијата: КАШЛИЦА.

Една нова студија, објавена во Јурналот за медицинско истражување на Интернет, откри значително зголемување на бројот на пациенти кои пријавиле респираторни симптоми уште на 22 декември во здравствените клиники во Америка.

Истражувачите испитувале податоци од три болници и 180 клиники во рамките на здравствениот систем на Универзитетот во Калифорнија, Лос Анџелес, и откриле дека има 95 проценти зголемување на бројот на пациенти кои побарале медицинска нега од кашлица. претходни пет сезони.

На 1.000 посети, тие откриле дека има две посети поврзани со кашлица од вообичаеното во амбулантите. Во меѓувреме, одделите за итни случаи забележаа 19 посети повеќе од вообичаено. Овие бројки покажуваат дека значително зголемување на бројот на пациенти со респираторни симптоми се случило од декември до февруари во Калифорнија.

Вирусот циркулираше во декември и во Европа

Најчесто прифатено мислење е дека вирусот корона потекнува од Кина во текот на декември, и дека вирусот се шири во другите делови на светот веќе следниот месец.

Сепак, постојат и други студии кои ја поддржуваат идејата дека вирусот циркулирал во Европа многу пред тоа.

Една студија во медицинското списание „Интернационален журнал за антимикробни агенси“ објави дека првиот пациент со корна е регистриран во Франција веќе на крајот на декември. Во декември, скоро еден месец пред Владата да ги потврди првите случаи, тој беше откриен во мај.

Пациентот, кому му беше дијагностицирана пневмонија, целосно се опорави, а оваа вест значи дека вирусот можеби пристигнал во Франција и Европа скоро еден месец порано отколку што се сметаше порано.

И покрај тоа што е скоро невозможно да се знае со сигурност дали сте имале инфекција на коските во декември, студијата на Универзитетот во Калифорнија, Лос Анџелес обезбедува убедливи докази дека луѓето кои имале кашлица кон крајот на 2019 година, биле во можност да се борат против вирусот корона на почетокот на пандемијата.

Иако истражувањето е поврзано со Америка, постои теорија дека многу Европејци кои сметале дека имаат грип во декември, всушност имале инфекција Ковид-19.

Единствен параметар врз основа на кој може да се заклучи дека лицето има сезонски грип или коронавирусот е лабораторискиот тест, изјави д-р Дарија Кисиќ Тепавчевиќ од институтот „Батут“.

Д-р Кисиќ истакна дека не постои ниту еден специфичен симптом за кој би можело со сигурност да се каже дека станува збор за грип или коронавирус.

Додава дека и сезонскиот грип и коронавирусот имаат слични симптоми, и дека ориентационо би можела да се утврди дијагноза по преглед и рентген на белите дробови, но дека вистински начин за разликување е лабораторискиот тест.

На прашањето дали вакцините против грип и коронавирус, кога ќе биде дозволена, би можеле да се даваат истовремено, Кисиќ наведе дека тоа зависи дали станува збор за жива вакцина или не.

Додаде дека вакцината против грип, која се користи на европскиот континент, не е жива, како ниту една досега откриена вакцина против коронавирус и дека тие би можеле да се дадат истовремено.

Во Германија бројот на случаи од ковид-19 порасна за 1.176, соопшти денеска Институтот за инфективни болести Роберт Кох.

Во последните 24 часа nочинале 9 лица, со што вкупниот број на nочинати пораснал на 9.338, пренесува агенцијата Ројтерс.

Од почетокот на пандемијата во Германија од коронавирус се заболени 253.474 лица.

Познатиот германски вирилог Кристијан Дростен од Универзитетската болница Чарите во Берлин се изјасни за скратување на периодот за самоизолација на пет дена. Досега самоизолацијата во Германија траела два дена.

Дростен заговара скратување на самоизолацијата зошто мисли дека тоа е поприфатлива епидемиолошка мерка во општеството, но и додава дека самоизолацијата од пет дена „е на самата граница од епидемиолошки прифатливото“.

Овој виролог им препорачува на оние во самоизолација тој период да не го трошат на тестирање туку да се тестираат откако ќе им помине периодот на самоизолација.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close