MAMA

Ако правилно не го нанесувате нема да ве заштити, Докторите советуваат како правилно се користи средството за дезинфекција

Најефективниот начин да се отстранат сите видови микроби

Дезинфекцијата на рацете со прскање или капење на средство, и брзо бришење на нив нема да ве заштити, предупредува експертот за вирусот . Хигиената на рацете е едно од клучните правила за спречување на ширењето на КОВИД-19.

Најефективниот начин да се отстранат сите видови микроби е да се миеме со сапун и вода, но кога сме надвор, помагаат средство за дезинфекција.Но, важно е правилно да се користи.

Најважно е да нанесете доволно средства за дезинфекција на рацете, така што ќе ја покрие целата рака. Ова е една од најголемите грешки што луѓето ги прават за време на пандемијата .

Притоа, мора да се грижиме да примениме доволна количина на агент на дланката на обете раце. Не мора да се грижите за прекумерна употреба на средства за дезинфекција “, вели д-р за Хафингтон Зеке Mcеј МекКејн,  лекар од клиника во Минесота.

„Точен начин да се користи е дезинфициентот да ги покрива и двете раце“, вели д-р Мекејн, додавајќи дека луѓето прават грешки уште на почетокот со тоа што не ставаат доволно течност на дланките.Бидете сигурни дека го тријте производот на вашите раце доволно долго за да ги покриете сите испакнатини.

Светската здравствена организација (СЗО) препорачува триење најмалку 20 до 30 секунди и нуди детални упатства за правилниот метод на дезинфекција на рацете.

Томас Русо, шеф на одделот за заразни болести на Универзитетот во Бафало во Њујорк, предупредува дека најголем ризик е ако не ги покриете рацете доволно со средства за дезинфекција.

Не чекајте да се исуши распрскувачот на рацете

Според препораката на Центарот за контрола и превенција на болести (ЦДЦ), на рацете треба да се нанесуваат околу 20 секунди, сè додека не се исуши.

„Ако не чекате да ви се исушат рацете, можете да го избришете производот на нешто и потоа да го нанесете “, вели Мекејн, објаснувајќи дека деактивирањето на одредени бактерии и вируси се случува кога производот се нанесува на наши раце.

Кога ги миете рацете после јадење или после физичка активност, добро измијте ги со сапун и вода затоа што на нив има прашина или маст, инаку спрејот за дезинфекција нема да ви помогне многу.

„Дезинфекција не може ефикасно да навлезе во површината на раката ако има нечистотија на кој било дел од неа. Триењето раце, како што правиме после миењето, е поефикасно бидејќи ги отстранува бактериите со механичко дејствување “, вели Мекејн.

Важно е да се разбере дека правилната употреба на средства за дезинфекција на рацете го забавува потенцијалното ширење на КОВИД-19, но дека тоа не е единствената превентивна мерка што треба да ја преземеме.

„Луѓето мислат дека санитаторот за раце е замена за миење на рацете, но тоа не е случај. Миењето со раце е најдобриот начин да се заштитите“, вели Мекејн.

Русо предупредува дека тие треба да се чуваат подалеку од деца и наведува зголемување на бројот на труења поради голтање.

За вирусот се смета дека првенствено се шири преку капки за дишење, така што не смееме да ја заборавиме важноста на носење заштитна маска.

„Ако треба да одберам само едно, ќе одберам маска и оставам рацете да се извалкаат“, заклучува Русо.

 

 

 

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close