MAMA
Содржи пет пати повеќе калциум од млекото: Рудник со витамини, ова семе е чисто здравје!
Семето чиа е извор на диетални влакна
Во храната го користеле античките Ацтеките и Маите.
Иако нивната потрошувачка многумина ја сметаат за модерна, семето на шпанското мудрец (лат. Salvia hispanica), подобро познато како чиа семе, ја формираа основата на исхраната на античките народи на Маите и Ацтеките. Петстотини години подоцна, тие својата светност го должат на основаните научни докази кои недвосмислено ги потврдуваат нивните бројни здравствени придобивки.
Семето чиа е извор на диетални влакна
Поради нивниот корисен ефект врз здравјето на организмот, диеталните влакна се важна компонента во исхраната на секој поединец. Некои од ефектите од употреба на диетални влакна вклучуваат намалување на холестеролот, модифицирање на гликемиската и инсулинската реакција на организмот и подобрување на функцијата на цревата.
Потрошувачката на диетални влакна за време на оброците е поврзана со зголемување на чувството на ситост, а храната со висока содржина на оваа подгрупа јаглехидрати често се препорачува за луѓе со неурамнотежена диета или прекумерна тежина.
Една од таквите намирници е секако чиа семе, бидејќи една лажица дава третина од дневните препораки за внес на влакна во исхраната за здрава возрасна популација.
Чиа семиња и масни киселини од омега 3
Најчестата карактеристика на семето чиа е што тие се главен растителен извор на алфа линолеинска киселина (АЛА). Оваа масна киселина омега 3 се нарекува суштинска, неопходно е да се работи на телото, но не може да се синтетизира, но мора да се внесува преку храна, исто како и другите масни киселини од омега 3, еикозапентаноична (ЕПА) и докосахексаенова масна киселина (ДХА).
ЕПА и ДХА.
Составот на семето чиа вклучува и линолеинска масна киселина (ЛА), која спаѓа во групата на омега 6 масни киселини и исто така се смета за суштинска.
И покрај спротивните улоги, постоењето на двете поли незаситени масни киселини е клучно за нормално функционирање на организмот.
На пример, во случај на инфекција, проинфламаторно дејство овозможува елиминација на заразни агенси од организмот и антиинфламаторно дејство е неопходно за да се запре акутното воспаление или да се спречи нејзиното напредување во хронично, што е основа на разни автоимуни заболувања.
Содржината на аминокиселини кои градат протеини во оваа храна не е занемарлива ниту. Најзастапна аминокиселина е глутаминска киселина или глутен.
Глутенот е несуштинска аминокиселина што значи дека телото, под физиолошки услови, може да ги задоволи сопствените потреби за ова соединение без оглед на внесувањето храна. Како и да е, забележано е дека поради изложеност на стрес, што е, меѓу другото, и интензивна физичка активност, самата синтеза не може да обезбеди доволна количина глутенот и, доколку не се проголта преку диета или додатоци, се јавува кршење на мускулите. се открива дека аминокиселината се депонира и со тоа се губи мускулна маса.
Поради оваа причина, најчести потрошувачи на оваа храна се спортисти. Исто така, треба да се напомене дека семето чиа не содржи глутен, што може да биде особено корисно при изборот на оваа храна за луѓе кои се нетолерантни кон глутен или страдаат од целијачна болест.
Витамини и минерали во чиа
Антиоксидантното дејство на витамин Е и полифенолни соединенија, вклучително и кверцетин, каемферол и мирцетин, се рефлектира во одржувањето на хранливите материи и лековитите состојки на ова семе и непроменети и го штити организмот од штетните ефекти на слободните радикали кои можат да предизвикаат оштетување на клетките и да доведат до заболувања.
Покрај витамин Е, чии семето содржи и витамини А, Д и К, како и Б витамини, меѓу кои најзастапени се тиамин (витамин Б1), рибофлавин (витамин Б2) и ниацин (витамин Б3). Интересниот факт дека оваа храна содржи дури 5 пати повеќе калциум од млекото, а за луѓето кои не користат млеко и млечни производи во нивната исхрана, може да биде многу добар извор на овој микрохранлив материјал. Покрај калциум, чиа семето вклучуваат значителни количини на фосфор, магнезиум, железо, цинк, бакар и манган во нивниот минерален состав.