Дом и семејство
На децата им е вродено да не јадат зелена храна!
Велат дека видот е најважното чувство од кое се водиме при изборот на храна...
Видот е најважен при изборот на храна. Црвената боја секогаш имала предност пред зелената бидејќи е похранлива и има повеќе калории. Луѓето во генетскиот код имаат одредено да избираат црвена отколку зелена храна.
Битката за зеленчук се води скоро во секое домаќинство. Брокулата едноставно не изгледа убаво и не мириса привлечно за децата како малините. Но, не лутете се, децата не се виновни за нивната избирливост.
На љуѓето во генетскиот код им е запишано да изберат црвена наместо зелена храна (месо на пример пред грашок). Новата италијанска научна студија ги потврди старите „поголеми очи од желудникот“.
Велат дека видот е најважното чувство од кое се водиме при изборот на храна.
„Според некои теории, нашиот визуелен систем еволуираше за лесно да ги препознае најхранливите бобинки, овошје и зеленчук од џунглата на зеленилото што го опкружува“, објаснува Рафаела Румати, професор по когнитивна невронаука и координатор на оваа студија.
Луѓето, за разлика од животните, како што се кучињата, зависат од видот, а не од мирисот. И ние сме особено ефикасни во разликувањето на црвено од зелено. Досега се спроведени само неколку студии на тема боја на храна. Авторот на студијата, д -р Франческо Форони, објасни како бојата ни кажува многу за храната.
„Колку е поцрвена суровата храна, толку е поголема веројатноста дека е хранлива, додека зелената боја покажува дека има малку калории“, објаснува д -р Франческо Форони. Тој посочува дека бојата може да се користи и во борбата против дебелината затоа што сфатиле дека оваа предност се однесува само на храна, а не и на други јадења.
Обидете се на различни начини. Важно е децата да јадат зеленчук, без оглед на генетиката. Пробајте да ја спржите брокулата во сос од сирење, да се намачка во комбинација со нешто што им се допаѓа на децата, да се користи во пире од компири или супа.