Градинка

10 фрази што никогаш не им ги кажав на моите деца пред училиште, а требаше: Не ја повторувај мојата грешка!

Не некои зборови од типот „не плаши се, ќе успееш“, туку вистински, ефективни зборови

Понекогаш сакате да се вратите неколку години наназад и да му кажете на вашето дете нешто за што претходно не сте размислувале.

Не некои зборови од типот „не плаши се, ќе успееш“, туку вистински, ефективни зборови што ќе го спасат од непотребен стрес и грижи.

Пред некој ден се прашував како би било да и кажам на ќерка ми да оди на училиште денес:

Не бркај добри оценки

Нема вредност во оценките. Така ќе го подигнете тоа скалило со вашето образование, а не со добри оценки.

Не мора да бидете добри пријатели со секого, само бидете добра личност

Да, училишните пријателства се одлични, но не мора да го наоѓате најдобриот пријател во училницата. Не е правило. Не дозволувајте тоа да ве загрижува. Вие сте љубезни кон сите, и пријателството ќе се случи – тоа е како љубов. Не може да се „прилагоди“.

Вие повеќе не сте дете и не е ничија работа да ве гали и да ве чува

Вашето растење започна сега. Не е на наставникот да те гали, да те гледа.

Не дозволувајте никој или што било да ве навреди.

Тој не влегува во насилни односи и дискусии

Никогаш не бидете на страната на оние кои газат послаби. И, ако не можете да направите нешто, кажете ми. Заедно ќе го најдеме вистинското решение.

Никој не смее да ти се смее или да те понижува. Наставникот не е спорен авторитет. Ако некој ви пречи, треба да се одбраните.

Видов толку многу себични и злобни луѓе во мојот живот кои не го почитуваа авторитетот што им го дава нивната работа. Затоа, тие се однесуваа крајно неправедно. „Наставникот не е секогаш во право.

Почитувајте се, но почитувајте ги и другите.

„Ќе ти го скршам телефонот“ или „Ќе ти ја исчупам косата“…

Јас сум тука за да ве заштитам секогаш и секаде!

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close