Брак

Таа беше најсаканат сопруга на Мурат Втори: Дадена заради мир на постариот султан, таа имаше сè во животот освен среќа!

Со сигурност не е познато дали имала операција за да ја спречи да има деца, но Мара никогаш не родила наследник на Мурат

Со сигурност не е познато дали имала операција за да ја спречи да има деца, но Мара никогаш не родила наследник на Мурат.

Мара Бранковиќ, убавата ќерка на деспотот Ѓорге, беше, по Оливера, втората српска принцеза што се омажи за турскиот султан. За разлика од Оливера, Мара немаше големо влијание врз сопругот.

Мара, ќерка на деспотот Ѓорге Бранковиќ и внук на Вук Бранковиќ, е родена во 1418 година во Вучитрн, а како девојка завршила на Отоманскиот суд, во харемот на Мурат Втори, како втора сопруга на турскиот султан.

Народната песна евидентира дека како дете страдала од сериозна болест и дека нејзиниот татко, од благодарност до Бога и старецот Јоаникије за чудесното исцелување, изградил манастир, по име Девицин или Девиќ, по исцелената девица. Народниот поет исто така забележува дека Мара била многу убава, дека „нема ништо поубаво во сите седум влашки кралства и нејзиното сопствено бедро на турската империја“.

Деспот Ѓорге, по приемот во престолот на Србија, се согласил со неговата сопруга Јерана дека Мару, за да ги заштити интересите на земјата, ќе ја ожени со турскиот султан Мурат Втори. Мирот направен со Мурат Втори имаше потешки услови од оној постигнат по битката на Косово. Оддавањето признание за Османлиите беше далеку поголемо, а државата беше далеку помала. Мурат му дозволи на Ѓорге, бидејќи остана без Крушевац и Белград, да изгради нов главен град Смедерево.Еден од условите за склучување нов мир со Османлиите беше бракот на ќерката на Мара со султанот Мурат Втори и нејзиното заминување во харемот.

Ѓорге и Jerерина мораа да соберат огромен мираз – 600.000 дукати, што беше повеќе од десетгодишниот данок што Ѓорге им го плати на Турците од 1428 година.

Тие се венчаа во 1436 година и Мара беше втора и последна сопруга на Мурат Втори, која претходно се омажи за Халима.

Се сметаше дека султанот е 13 до 16 години постар од Мара. Тој имаше 32 години кога се венчаа, а Мара беше меѓу 16 и 19 години. Изворите го опишуваат како незабележителен човек кој не страдаше од надворешната манифестација на неговиот авторитет. Сепак, за разлика од Оливера, Мара била несреќна во нејзиниот брак со османлискиот господар, пред се затоа што тој повеќе ги претпочитал мажите од жените.

Еве ги записите на историчарите кои сведочат за тоа!

„Има малку сомнение дека Мурат Втори беше, битно, бисеkсуалец, ако не и хомосеkсуалец, кој имал лубовен однос со жени само онолку колку што било потребно да се остави потомство“, рече историчарот Никола Гиjenен, автор на Двајца српски Султани: Оливера Лазаревиќ (1373-1444) и Мара Бранковиќ (1418-1487

– Мара исто така била своевидна дадилка и учителка на принцот Мехмед, бидејќи нејзиното образование било далеку поголемо од образованието на неговата мајка – роб. Затоа не е чудно што генеалогијата од Карловац пишува дека Мара „била сакана и почитувана од императорот Мехмед како родена мајка“. По заминувањето од овој свет на султанот Мурат, во 1451 година, Мехмед ја оставил својата маќеа да се врати во Србија, давајќи a дар, областите Топлица и Дубочица.

Мара можеше да стане византиска царица, но таа ја одби брачната понуда на Константин XI Палеолог, кој беше вдовец без деца. Таа ги одбила додворувачите велејќи дека се заколна дека нема повторно да се омажи.

Така беше и Таа се сврте кон црквата. Таа беше одличен основач, но не стана монах. Таа дури остана и на Светата Гора, покрај добро познатата забрана за жени кои ја посетуваат, каде им помагаше на манастирите на Хиландар, Свети Павле и Ватопеди.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close