Брак

Советот на БАБА ми го спаси бракот: По 30 години, немав никакви проблеми, ниту со мојот сопруг, ниту со моите деца

Мажот е прекрасен, а децата се образовани и успешни

Мажот е прекрасен, а децата се образовани и успешни

Ако вашиот семеен живот се растура, децата не слушаат, време е да се свртиме кон мудриот совет на нашите старешини.

Ова се упатствата што ми ги даде баба ми пред свадбата, пред 30 години. Како што покажа времето, тие ми помогнаа да ги преминам сите брачни кризи, да избегнувам деструктивни конфликтни ситуации, да одржувам љубов и да израснам прекрасни деца!

Не карајте се со сопругот пред децата. Во спротивно, веќе нема да бидете почитувани и двајцата ќе го изгубите авторитетот. Резултатот е непочитување и непослушност на децата.

Мажите се повеќе се подготвени да помогнат отколку да ги следат наредбите. Само направете го тоа на убав начин да го натерате сопругот да сака да го прави она што го сакате.Најголема вредност е семејниот мир. Чувајте го, бидете во можност да простите и да зборувате прво.

Не чистите ако сте во лошо расположение. Ако не сте во мир со себе, само ќе создадете уште повеќе хаос.Немојте да бидете мрзливи за да научите нови работи. Само образована мајка може да има паметни и добро воспитани деца.Не бидете љубоморни, за да не го уништите вашето семејство. Ако сопругот ја сака и ја почитува својата сопруга, тогаш тој никогаш нема да ја изневерува.Секогаш подготвувајте вкусна храна и убаво украсете ја. Мажот не е животно што јаде само што му е послужено. Почитувањето е главната работа во семејството. Ако има почит, ќе има љубов која трае вечно.

Молитвата има моќ да смири и да ви даде прибежиште во моментите кога ви е најтешко.

Во продолжение ви прикажуваме 2 молитви кои се наменети за оние кои страдаат во бракот и за брачните потешкотии.
Молитва за оние кои страдат во бракот

Боже, ти кој даруваш љубов и добрина, со своите молитви ти ги принесувам сите оние кои во својот брачен живот носат тешки кризи, недоразбирања, измами, злоставувања, горчина, болка. Направи секогаш да веруваат во тебе и во своите тешки моменти да пронајдат утеха во тебе, а ти благослови ги. Чувај ги со својата сила, дарувај им милост, утешни зборови и дела. Нека се издигнат од сите потешкотии, верувајќи во подобро утре кое ти им го ветуваш. Слава ти. Амин.
Молитва за во брачни потешкотии

Оче небески, никогаш не помислував дека еден со друг можеме да си нанесеме толкава тага. Секогаш одново гледам колку е тешко да се љуби и колку сме слаби. Помогни ми да можеме да си простуваме еден со друг. Дај ни да се запознаеме со она што сме го направиле погрешно. Дај ни секогаш да го наоѓаме патот кој не’ води еден кон друг. Не дозволувај да пропаднеме, туку нашата љубов да созрева.

Помогни ни, Господе, секој ден одново да го започнуваме со љубов и разбирање. Амин Оче наш.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close