Брак

Најстарата приказна за свекрвата и снаата: Кога отровот се крие во срцето на жената, еве што се случува …

Кога се омажила, невестата дошла да живее со семејството на нејзиниот сопруг во куќата, како што диктирале обичаите

Потребно е само срцето да се отвори.

Кога се омажила, невестата дошла да живее со семејството на нејзиниот сопруг во куќата, како што диктирале обичаите. Сепак, сè беше ново и некако поинакво. На младата жена најмногу и пречеше свекрвата, која се грижеше за куќата и семејството. Сè мораше да биде нејзино.

Што и да направи, младата жена не беше во ред. Свекрвата постојано ја следеше и корегираше она што беше направено.

Едно утро една млада жена реши да оди кај волшебникот што живееше во предградието на селото.

“Што не донесе кај мене, убавина? Сакаш љубовна напивка?” ја прашал волшебникот.

“Не ми треба напивка за љубов, јас веќе имам сопруг. Мајка му ми пречи. Те молам направи нешто за ја снема”, извика девојката.

Волшебникот ја погледна внимателно, а потоа рече: “Ќе ти ги дадам овие билки за да правиш чај секое утро. Никој не треба да се сомнева дека ја труеш, затоа мора да бидеш љубезен со неа. Ова ќе потрае неколку месеци за да ги распушти сите сомнежи”.

Девојчето ги зеде билките и замина среќно. Секое утро стануваше пред сите во куќата, месеше леб, ја чистеше куќата, правеше чај за свекрвата.

Гледајќи колку напорно работеше, свекрвата стана нежна и љубезна кон младата жена. Како што минуваа месеците, двете жени станаа пријатели.

Еден ден, девојката очајно се стрча кај волшебникот, молејќи го да му го даде противотровот:

“Те молам, очајна сум. Мојата свекрва ми стана толку прекрасна, не сакам ништо лошо да и се случи!” извика младата девојка.

“Не грижи се. Јас ти дадов билки,а не отров. Целиот отров беше во твоето срце, но со Божја помош – ти си слободен!”

За односите меѓу членовите на семејството, посебно по доаѓањето на нов член, може да се расправа со часови, денови, а можеби и недели. Ги има секакви, од хармонични до потполно деструктивни и катастрофални.

Но, што е потребно да се случи за една снаа да не им дозволи на бабата и дедото никогаш да не си го видат своето внуче? Една жена која сакаше да остане анонимна, ни ја откри причината за ваквата одлука.
„Се омажив за маж од богато семејство. Тoа не беше одлучувачки фактор. Го сакав и го обожавав животот со него.

Не живееме со неговите родители, сакавме да бидеме независни, сами да имаме слобода. Од самиот почеток на планирањето на заедничкиот живот, се сложивме дека сакаме да имаме своја куќа, па двајцата тргнавме кон таа цел. Го штедевме секој денар. Двајцата работевме, со години не одевме на одмор ниту можевме да си дозволиме за себе некаков поголем шопинг или луксуз.

Колку и да се трудевме, немавме доволно за учество. Поради сето тоа ја одложувавме и бременоста. Сакавме да имаме барем нешто свое кога ќе дојде бебето, иако се ќе биде на кредит.

Во една прилика го посетивме семејството на сопругот и тие по којзнае кој пат не прашаа кога ќе добијат внуче. Искрено им рековме – кога ќе имаме свој покрив над главата. Им рековме и дека немаме ниту доволно пари за учество. Свекрвата само „сочуствително“ климаше со глава. Имаа да ни дадат. Но се правеа дека немаат.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close