Бременост

Колку е поблиску бременоста, толку е поголем ризикот за аутизам на второто дете?

Дури и ако внимателно ја планирате следната бременост, не можете секогаш да контролирате кога ќе се случи зачнувањето...

Кога ќе сакате да го родите второто дете, тоа е целосно ваша одлука.

Фото Илустрација

Сепак, научниците веруваат дека преголемо или премало растојание помеѓу бременоста може да претставува ризик и за мајката и за бебето.

Фото Илустрација

Новата студија објавена од Центрите за контрола и превенција на болести откри дека иако просечното време помеѓу бременоста во САД било нешто повеќе од 2 години, речиси една третина од жените чекале помалку од 18 месеци пред бременоста со друго дете.

Фото Илустрација

Ова е проблематично затоа што експертите препорачуваат жените да чекаат најмалку 18 месеци пред повторно да забременат за да му дадат на телото доволно време да закрепне од претходната бременост и да му се даде на следното бебе шанса да се роди здраво.

Хајке Тиел де Боканегра, истражувач за репродуктивно здравје на Универзитетот во Калифорнија-Сан Франциско, се согласува и вели: „Тоа всушност е доста проблематично“.

Фото Илустрација

На крајот на краиштата, одлуката за нова бременост е целосно лична. Не постои совршено време за следното дете. Дури и ако внимателно ја планирате следната бременост, не можете секогаш да контролирате кога ќе се случи зачнувањето. Во секој случај, разбирањето на ризиците поврзани со интервалите помеѓу бременоста може да ви помогне да донесете информирана одлука за тоа кога ќе го проширите вашето семејство.

Фото Илустрација

Колку е поблиску бременоста, толку е поголем ризикот за аутизам на второто дете.

Колку време треба да помине од раѓањето на првото дете до втората бременост?

Што се однесува до здравјето на бебето, подобро е да почекате неколку години пред втората бременост. Имено, истражувањето покажа дека кај жените кои забременуваат со друго дете со разлика од помалку од година и пол, постои поголема шанса второто дете да се роди предвреме, со помала или премала тежина при раѓање.

Фото Илустрација

Студијата за второ дете спроведена во Калифорнија покажа дека второто дете има три пати поголема веројатност да му биде дијагностицирано аутизам ако мајката забремени во рок од една година од раѓањето на првото дете. Ризикот од аутизам малку се намали по една година, иако остана поголем за децата зачнати помалку од три години по раѓањето на првото дете. Возраста на мајката, исто така, се чинеше дека игра голема улога бидејќи колку е постара мајката, толку подолго чека помеѓу бременостите.

Фото Илустрација

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close