Бебе

КАКО ЈА ПОРОДИВ СИРОМАШНАТА МИЛИЦА : Приказна на една докторка која ја расплака цела Србија!

Младата Милица јадела само еднаш во денот

Наташа Кондиќ од Нови Сад објави емотивен статус на својот Фејсбук профил и расплака многумина.

 

„Влегувам во родилиштето …

На бокс за породување ставена млада девојка која има околу дваесет години, слаба, со воспалени образи, темни подочници. Не се слуша. Бабицата ми приоѓа и ми вели: „Докторке, жената е отворена шест сантиметри. Датумот на породување е на крајот на следниот месец, а бебето е многу мало “.

„Како се викаш?“, Ја прашувам и приоѓам кон жената. „Милица“, вели таа, едвај да се слушне …

„Од каде си?“, Продолжувам со прашањата. „Од тука“, вели таа, „тука се омажив“.

„Добро Милица, зошто си толку слаба? Јадете ли воопшто? “, Прашувам. „

 

 

Да, таа одговара кратко. Јадам добро. Знаете докторке, мојот сопруг работи и заработува, тој не пие. Тој е добар. Имаме леб секој ден и готвиме нешто. Живеам добро, не се жалам “, вели таа. Почнувам да замрзнувам …

Сфаќам дека е искрена. Дека навистина е така. Таа навистина јаде само еднаш на ден и смета дека е во ред.

„Милица, кого имаш? Брат, сестра? “, Прашав.

 

„Само сестра докторке но таа е во згрижувачко семејство. Знаете мама почина, тато работи цел ден и не знаеше што да прави со мене. И јас бев вредна, чистев, готвев. Одев на пазар и ја земав храната која ја фрлаа, а тие фрлаа добра храна. Дојде дома, и ми рече, Милица, го најдов твојот сопруг. И го донесе. Оди дете со него, ќе бидеш подобро од овде. И така се омажив “, вели таа. „Па, дали ти е убав сопругот?” Се обидувам да се пошегувам.

 

„Тој е добар“, рече таа и молчеше. Само гримасите на лицето покажуваат дека чувствува болка. Една млада жена што ја прифаќа реалноста, колку и да е тешка, која не знае подобро, е мртва во нејзината неспособност да промени нешто.

Бабицата ми ги носи тестовите од крвта. Погледнувам во хартијата и грутка ми се стегана во грлото. Тешка анемија, хипопротеинемија. „Знаеш“, продолжува таа.

„Ова е девојче ќе го викам Ангела, ми рече. Имам облека исправ и организирав сè, знаете дека тие навистина се како нови. И пелени, има. Не лутете се, мислам дека ќе се породам ми рече. ”

 

„ Напни се, Милица ”, велам и гледам во бабицата. Сите молчиме. Немаме зборови, а внатре сите чувствуваме болка.

„Ајде, Милица, напни колку што можеш повеќе.“

Милица слуша, нејзиното слабо тело ја дава сета своја сила. И таа се породи.

Бебе слабо, но убаво, плачлива, црнокоса. „Душо, мајка ти те дочека. Душо, дозволете ми да ја бакнам “, вели таа. Ја зема во раце, ја бакнува и плаче од среќа.

„Душо, ти си ми сè. Колку е тешка докторке “, праша таа…

Извор: danasnje.com

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close