Бебе

Името е судбина: Најубавите православни имиња за момчиња и девојчиња кои ги носеа само аристократите!

Името е судбина

Името е судбина

Еден од најважните, но и најинтересните родителски „проблеми“ отсекогаш бил изборот на име за наследникот.

Според старата добра изрека „Името е судбина“, родителите секогаш се обидувале да им даваат на своите деца имиња кои се поврзани со успех, ,убезност, убавина, моќ …

Овие имиња порано припаѓаа исклучиво на руската аристократија и беа подеднакво популарни и кај нас.
На кнезовите им беа дадени следниве имиња: Олег, Игор, Јарослав, Светислав, Владимир, Константин, Александар, Борис, Иван, Василиј, Николај, Андреј, Михаил, Павле.

Од друга страна, припадничките на понежниот пол носеле имиња што значат светлина, мир, љубезност, убавина и плодност, со желба родителите да бидат токму такви: Олга, Софија, Јелисавета, Елена, Ана …
Освен Русите, Србите отсекогаш биле за имињата што ги обележале познатите српски благородни семејства, како Немања, Стефан, Александар, Милан …

Денес, мислењата се целосно поделени – некои се свртуваат кон овие традиционални имиња, додека други се натпреваруваат да дојдат до најнеобичното име за нивниот наследник.
Какво е Вашето мислење? Дали преферирате традиција или мода?

Споделете со нас во коментарите

Се прашувате кое име да му дадете на вашето мало девојче? Помислете на имиња што значат „среќа“ на различни јазици. Бидејќи раѓањето на детето е среќен момент за секој родител, можеби едно од овие имиња ќе го најде патот до твоето срце.

Остров на реката

Името Ада е преземено од старото германско име Ета или Еда, што значи „среќно“ и било воведено во 18 век. Најпознатиот имењак е Ада Ловелис, ќерка на лорд Бајрон.

Аида

Ова мелодиско арапско име, што значи „среќно“, е поврзано со главниот лик на операта на Верди, во која етиопска принцеза.

Алис

Ова хебрејско име, што значи „голема среќа“, звучи како Алиса и Алисија, но значи сосема поинаку. Има неколку реномирани носители, меѓу кои и Алис Арна, британска актерка.

Анабела

Со голема популарност на имињата Ела и Бела, Анабеле се најде и на тој список. Американското значење на Анабела е „радост“ .

Хана

Хана е многу работи за многу луѓе. Во Полска, Хана е кратка форма на Јохана, на јапонски е името на цвет, а на англиски значи „среќа“.

Наоми

Ова меко и мелодиско библиско име со позитивно и весело значење што претставува „радост и удобност“.

Нара

Ова едноставно јапонско име значи „среќно“ и повремено се користи како презиме, но сепак повеќе како име.

Рена

Ова хебрејско име значи „радосна мелодија“ и може да стои сам или да биде прекар од името Ирена.
Билјана и Ивана хит имиња кои обележаа многу генерации, а денеска се заборавени

Значење на името: од зборот билје – растение, цвеќе.Значењето соодветствува на латинското име Flor / Flora. Древномакедонскиот збор „билја“ значи – вистина.

Ивана е ведра, верна и искрена.Ова е женска словенска фотма од грчкото машко име Јоханес односно Јован и значи „Бог е милостив“.

Името Ивана има многу варијанти како Иванка, Ива… а на нашите простори многу е застапена и машката варијанта Иван.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close