Бебе

Загрижени мајки прашуваат: Може ли КОРОНАТА  да се појави и пренесе преку доењето?

Во епидемии и сите природни катастрофи, тоа е најважниот природен ресурс за исхрана на новороденчиња

Прашање што ги загрижува мајките низ целата планета.

Светската недела на доење се слави во повеќе од 170 држави од 1 до 7 август со цел да се зголеми знаењето и свеста за важноста и придобивките од доењето и да се обезбеди поддршка на доењето, а бидејќи оваа година се одбележува среде пандемијата на коронавирусот, се посочува дека вирусот досега не е пронајден во млекото на ниту една ковид позитивна мајка.

Според изјавата на Националната програма за поддршка на доењето, засега нема докази дека вирусот се пренесува преку доење, но докажано е дека доењето go намалува прераното заминување од овој свет на новороденчиња, доенчиња и деца и влијае на имунитетот за живот.

Во епидемии и сите природни катастрофи, тоа е најважниот природен ресурс за исхрана на новороденчиња.

Имено, Светската алијанса за акција на доење (WABA) ја иницираше оваа кампања со цел да се интензивираат активности за заштита, унапредување и поддршка на доењето, а секоја година вниманието е насочено кон разни теми од значење за доењето.

Слоганот на годинашната Светска и национална недела на доење укажува на важноста на доењето во зачувување на животната средина и нејзиното влијание врз климатските промени, како и императив за заштита, унапредување и поддршка на доењето за здравјето на луѓето и поздрава животна средина.

Доењето е наједноставно, најздраво и најекономично за да се обезбеди задоволување на потребите на новороденчето за соодветна исхрана.Мајчиното млеко е потреба за секое новороденче и дете до двегодишна возраст.

Составот и количината на мајчиното млеко се прилагодуваат на возраста на детето и неговите потреби.

Покрај тоа што ја задоволува потребата за храна, детето се поврзува со мајката и ја задоволува потребата за интимност, го стимулира развојот на сите негови сетила, постигнува подобар психомоторен развој и развој на интелигенција.

Доењето е клучен фактор за опстанок, здравје и благосостојба на новороденчиња и мајките.

Покрај тоа, мајчиното млеко е природна, обновлива храна која ја штити животната средина, произведена и доставена без загадување, пакување и отпад.

Доењето придонесува за намалена емисија на јаглерод диоксид. Од друга страна, производството и потрошувачката на адаптирани формули со млеко има негативно влијание врз животната средина, т.е. придонесува за осиромашување на природните ресурси, деградација на животната средина и емисии на стакленички гасови.

Затоа Светската здравствена организација и УНИЦЕФ препорачуваат рано доење – првото доење треба да биде во рок од еден час од раѓањето, ексклузивно доење во текот на првите шест месеци од животот, континуирано доење до втората година од животот или подолго.

Само околу 40% од сите бебиња родени во текот на годината се исклучиво доени до шест месеци, а само 45% продолжуваат да дојат до две години.

Честопати, недостаток на поддршка за доење, без оглед дали е во здравствен систем, на работното место или во заедницата, а недостаток на породилно / родителско отсуство и поддршка на работното место е голем предизвик за оптимално доење.

Во објавувањето на Националната програма за поддршка на доењето се нагласува дека социјалната поддршка за доењето е од големо значење, и дека постои Центар за советување доење за мајки и татковци, што е еден вид поддршка обезбедена директно од обучени здравствени работници и советници.

Секоја година, во рамките на одбележувањето на Светската и Националната недела на доење, Институтот за јавно здравје на Србија „Д-р Милан Јовановиќ Батут“ објавува конкурс за избор на најдобри уметнички и литературни дела за деца од предучилишни установи и ученици од основно училиште во Србија.

Целта на натпреварот е да се поттикне работата во здравството во предучилишните установи и основните училишта на тема поддршка за доење како најоптимален начин за хранење на новороденчиња и новороденчиња.

Оваа година, поради сегашната пандемија COVID-19, натпреварот ќе биде објавен наесен.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close