Брак

Еве како ја уништив љубовта на еден МАЖ: По 12 години брак, тој реши да замине. Не можеше повеќе да издржи!

Ќе ти кажам што направив за да престане да ме сака. Се разбира, го направив тоа потполно несвесно

Ние бевме во брак 12 години, а потоа тој одлучи дека е време да се разведе. Иако на почетокот бев изненадена, кога размислував за нашиот брак сфатив дека сум ја уништила љубовта одамна.

На сопругот немаше друг избор освен да ја закопа.

Еве што направив:

  1. Не му покажав дека го ценам, дека сум му благодарен

Затоа што мислев дека не е потребно – дека тој веќе знаеше се. Бевме во врска 6 години, а потоа поминавме 12 години во брак. Не мислев дека треба да му ласкам …

  1. Не го прифатив каков што е навистина …

Сакав тој да биде херој на романтичен филм што ми се случуваше во главата. Јас инсистирав да ме однесе на долги прошетки, иако тој не беше таков тип. Го натерав да ме слуша со часови додека му кажувам за секој момент од мојот ден, иако тој очигледно сакаше да чита или само да гледа во телефонот ….

  1. Водењето љубов стана рутина …

Тој работеше напорно, и јас некако дојдов до точка кога само ја исполнував мојата брачна должност.

  1. Мислев дека тој мора да биде со мене секогаш и во сè!

Имам проблем -ќе се јавувам на сопругата. Нешто треба да се поправи, среди, купи – ќе се јавам на сопругот. Беше толку лесно и едноставно, што дури и не забележав да го повикувам поради глупостите што можам да ги решам самостојно.

  1. Престанав да го гледам како човек.

Едноставно, бев со него толку долго што дури и не забележав дали тој ќе се здебели, ќе ослабе и сл. Тоа го натера да се чувствува невидлив покрај мене.

  1. Очекував да биде цело време со мене – освен кога беше на работа.

Си помислив: тој е мојот сопруг, со кој друг ќе биде од мене. Кога тој одеше на игри, јас одев со него. Тој немаше свое време – само нашето. Ги знаев кодовите од неговата е-пошта, Фејсбук, Инстаграм, телефон …

Кога ќе му за sвонеше и телефонот, одговарам. Кога ќе пристигне пораката – одговарам. Едноставно, не гледав ништо лошо во тоа.

  1. Кога нешто не чинеше во бракот – го обвинував.

Му реков: “Треба да работиш малку повеќе!”.

  1. Имам таква природа што сè претворам во драма.

Знаев дека го мрази, но мислев дека повеќе ме сака. Сепак, тој стигна до точка во која веќе не можеше да толерира. Често велеше: “Тоа е како да живееш во театар! Од се правиш драма!”

  1. Бев лута “како тој не знае што мислам. Па, ние сме заедно толку долго, тој треба да знае сè за мене, секоја промена на расположението …”

Некаде на патот, помислив дека може да ми го прочита умот, дека веќе нема потреба да му кажувам сè искрено и отворено.

И тогаш еден ден реши да замине. Отпрвин бев шокиран и сето ова, горе, излезе на виделина. Му направив страшна драма, а потоа посесивно решив дека не може да ме остави.

Бидејќи беше упорен во својата одлука, се разведовме. Дури со години подоцна, сфатив што грешам. Заклучив дека веројатно несвесно ја убив неговата љубов кон мене, бидејќи престанав да го сакам како маж и сопруг. Чекав, како и секогаш, да го реши проблемот.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close