Брак

Еве зошто НИКОГАШ не треба да перете облека на 30 и 40 степени

Овие информации можат да бидат корисни

На колку степени ја перете шарената облека? Ако одговорот е 30 или 40 степени, имаме лоши вести за вас!

Имено, температурата на перење на 40 степени е на самата граница, но веќе на 30 е критична, бидејќи многу бактерии, како што е Ешерихија коли на пример, успеваат да преживеат на 37 степени! Затоа, ако облеката ја перете на пониска температура, бактериите лесно можат да се задржат на ткаенината и потоа да се пренесат.

Бидејќи и температурата на 40 степени е на самата граница, микробиолозите советуваат за секој случај да не ја перете облеката на температура под 60 степени, а особено не треба да штедите кога е во прашање детската облека!

Дали дополнително треба да се нагласи и дека долната облека, пешкирите, кујнските крпи и постелината треба да се пере исклучиво на 90-95 степени?

Препораки

Close
Close