Бебе

Дали треба да му давате вода на бебето?- НАЈГОЛЕМАТА ДИЛЕМА НА РОДИТЕЛИТЕ Е РАЗРЕШЕНА

Многу родители се во дилема дали да му даваат вода на своето бебе

Една од најголемите дилеми со кои се соочуваат младите родители е дали треба на своите бебиња да им дадат вода во првите неколку месеци.

Повеќето мајки тврдат дека вода не треба да им се дава на бебињата во првите шест месеци од животот, сепак тие посочуваат дека не се сигурни зошто водата може да биде лоша по здравјето на бебето.

Според препораките на СЗО, во првите шест месеци од животот на бебето, не само што треба да се избегнува вода, туку и храна, а бебето треба да пие само мајчино или АД млеко.

Еве ги причините зошто е тоа така:

Водата може да смета во внесувањето на млеко

Главната причина зошто родителите избегнуваат да им даваат вода на бебињата е да им обезбедат хидратација. Сепак, според детските диететичари, на бебињата не им е потребна дополнителна хидратација, што би ја обезбедила водата, туку е доволно само млеко, дури и во текот на летото.

Покрај тоа, водата може да го наполни стомакот на бебињата и да им го отежни пиењето млеко поради чувството на ситост.

Водата е непотребна во првите месеци, а токму тогаш родителите најмногу се грижат за тоа како напредува нивното бебе. Зошто би ризикувале вашето бебе да напредува помалку? Нема причина. Водата исто така се меша со способноста на организмот да апсорбира хранливи материи од мајчиното млеко или адаптираното.

Ставањето премногу вода во млекото АД може да предизвика здравствени проблеми

Недоволното внесување на хранливи материи e она што може да предизвика што водата кај бебињата , па тоа е една од причините зошто не треба да разредувате АД млеко со повеќе вода од препорачаното.

Според Американската академија за педијатрија, ако млекото АД бара вода, треба да користите само вода препорачана од педијатарот.

Исто така е важно да се знае дека „разредувањето“ на адаптираното млеко со вишок вода може да доведе до состојба наречена интоксикација со вода, што може да биде доста опасно за бебињата. Вишокот вода во телото на бебето може да ја наруши рамнотежата на електролитите, што во ретки случаи, доведува до напади.

Бубрезите на бебето не се зрели за вода

До шест месеци, бубрезите на бебето не се способни за правилно филтрирање на обична вода. Давањето вода може да ги оптерети бубрезите на бебето и да доведе до интоксикација со вода. Оваа состојба се меша со растот и развојот на бебето. Сепак, по шестиот месец од животот, можете слободно и без страв да му понудите вода на бебето, бидејќи организмот тогаш е позрел.

По шестиот месец, воведете вода кај бебето, по малку после оброк 

Од шест до 12 месеци, водата се нуди периодично, неколку голтки, по малку после јадење. Не го принудувајте бебето да пие многу вода, а корисно е да му понудите вода на бебето од чаша за да се навикне да пие вода и на тој начин.

Целта е да го навикнете бебето на почетокот да пие вода. За постари доенчиња (од девет до 12 месеци) се препорачува да пијат вода до 100 ml на ден.

Дури и ако вашето бебе е болно, консултирајте се со педијатар

Можеби мислите дека е во ред да му дадете вода или сок на вашето бебе кога е болно, дури и ако има помалку од шест месеци, но лекарите велат дека не е потребно. Сокот и водата можат да ја забават апсорпцијата на хранливите материи, а соковите не се препорачуваат поради големата количина шеќер.

Наместо тоа, разговарајте со педијатарот на вашето бебе и прашајте како да ја изгасите жедта на вашето бебе кога има треска.

Извор : Бебац.рс

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close