Бебе

Дали е дозволено децата да ги носиме на базен за време на епидемија на коронавирус?

Во моментов нема докази дека вирусот корона може да ги зарази луѓето преку вода. Ова важи и за базените

Проблемот што ги вознемирува сите нас деновиве.

Почна летото, а тропските температури нè мотивираат да се оладиме и да ја олесниме неподносливата топлина за себе и за нашите деца. Сепак, како резултат на сегашната епидемиолошка состојба, постои дилема дали треба да се искапат во базени  за време на епидемијата на коронавирус.

Коронавирус не се шири во вода

Во моментов нема докази дека вирусот корона може да ги зарази луѓето преку вода. Ова важи и за базените, топлите кади, но и природни области за капење, како што се море или езерата.

Сепак, она што е директна опасност е гужвата на плажите. Имено, познато е дека голем број луѓе се собираат на базени, јавни плажи или базени за време на жешките летни денови. Блискиот контакт со луѓето го зголемува ризикот од инфекција и не се препорачува да останете во вода или надвор од водата ако не можете да задржите растојание од 2 метри.

Значи, водата не е проблем кога станува збор за вирусот корона, проблем се луѓето што се до вас додека се бањаат.

Хигиенските услови се многу важни

Ако одите на базен, или на една од јавните бањи на реките или езерата, бидете сигурни дека надлежните органи спроведуваат дополнителни мерки за превенција. Со еден повик, или истрага преку Интернет, можете да откриете дали е ограничен бројот на луѓе кои престојуваат на базен, како и дали има обележани места за крпи и столчиња за шезлонга кои се на безбедно растојание. Исто така, треба да се провери дали областа за капење ги спроведува засилените хигиенски мерки наметнати од сегашната епидемиолошка состојба.

Мерки за превенција за одење на плажа:

Посетете ја плажата во близина на вашата куќа (патот е дополнителен ризик поради зголемениот број контакти, подолг патување значи повеќе контакти)

Проверете дали плажите ги следат мерките за физичко растојание

Кога останувате во и надвор од водата, бидете оддалечени најмалку 2m од другите посетители

Дајте им на децата основни упатства за однесување во капењето.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close