Бебе

Дали е вистина ова тврдење? Мајки во ОВИЕ години раѓаат попаметни деца

Жените денес претежно раѓаат подоцна отколку што беше случајот со жените пред неколку децении, а причините за тоа се бројни

Дали возраста на мајката може да влијае на интелигенцијата на детето? Истражувањата покажуваат дека може …

Жените денес претежно раѓаат подоцна отколку што беше случајот со жените пред неколку децении, а причините за тоа се бројни. Кога жената ќе роди, зависи од многу работи – кога ќе најде соодветен партнер, кога се чувствува ментално подготвено за детето … И дали возраста на мајката може да влијае на интелигенцијата на детето?

Студиите покажаа дека мајките во триесеттите години раѓаат попаметни деца отколку жените во нивните дваесетти или четириесетти години. Студијата во која учествувале 18.000 деца во Велика Британија го следи нивниот развој за да го испита влијанието на мајчинството врз интелигенцијата на децата.

Откриено е дека децата родени од мајки во триесеттите години имаат подобри когнитивни способности, во споредба со деца чии мајки се во дваесеттите или четириесеттите години.

Покрај тоа, се покажало дека жените што родиле во четириесеттите години, поминуваат помалку време во играат со своите деца отколку некои помлади мајки, а нивните деца се повеќе склони кон дебелина.

„Жените кои го имаат првото дете во триесеттите години се претежно образовани, заработуваат подобро, со поголема веројатност да бидат во стабилна врска, водат поздрав живот, редовно одат на лекар и се планираат бремености“, вели еден од авторите на истражувањето, Алис Гоазис.

Таа истакнува дека, од друга страна, постарите мајки се помалку склони кон пушење, тие ги дојат своите бебиња почесто и им читаат книги почесто.

Значи, кога сè ќе се додаде и одземе, би можело да се каже дека во која било возраст ќе родиш бебе, има свои предности и недостатоци. Значи, на крајот на краиштата, најдобри години за раѓање се кога се чувствувате подготвени да бидете родител …

Новите истражувања откриваат дека висината на жената директно влијае на времетраењето на бременоста, што доведува до подобро разбирање на предвременото породување.

Ако и двајцата родители се ниски има смисла дека и вашето бебе ќе биде помало, нели? Новата студија објавена во списанието ПЛОС Медицина открила дека пониските жени раѓаат бебиња со помала тежина и должина, но и бременоста е исто така пократка . Ова значи дека ниските жени се всушност изложени на поголем ризик од предвремено раѓање .

Научниците од непрофитниот март на Димес испитувале над 3.000 жени и откриле интересна врска помеѓу висината на жените и бебињата родени предвреме. „Како дел од нашето генетско истражување за фактори кои го зголемуваат ризикот од предвремено раѓање, собравме и други информации за мајките, како што се нивната висина, тежина и возраст“, рече авторот на студијата, Др. Луис Мугла додаде: „Заклучивме дека висината на мајката е ризик од предвремено раѓање, затоа решивме да го истражиме тоа подетално“.

Но, она што тие не го очекуваа е дека времетраењето на бременоста не влијае само генетиката на мајката . „Што влијае на висината, како гените, но и исхраната и другите навики – тоа исто така влијае на времетраењето на бременоста“, објаснува Др. Муглија.

Со други зборови, животните фактори влијаат на висината на жената, што исто така влијае на нејзината должина на бременоста . „Бременоста е контролирана од висината на жената, а висината се рефлектира и во други работи во животот на жената, како што е хранливиот статус или изложеноста на заболувања “.

 

 

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close