Бебе

Време е за забава: Зошто е важно да се игра со бебето?

Да, играта е забавна активност со многу смеа и добри чувства

Да, играта е забавна активност со многу смеа и добри чувства.

Покрај тоа, не заборавајте дека бебето се развива на овој начин и поттикнува важни предмети во неговиот раст. Не заборавајте да играте колку што е можно и да му помогнете на вашето дете! Затоа ги издвоивме 6-те најважни предности на играњето со бебе:

Играта создава емотивна безбедност. Секогаш кога ќе прочитате, пејте песна, правете смешни лица, без оглед како играте со бебето, создавате чувство на сигурност за неа. На тој начин, бебињата чувствуваат што значат за своите родители или за лицето кое создава врска со нив.

Играта ги засилува емоциите. Кога играте со бебето, и кога тој започнува да се смее – возврати се. Изразување и возвраќање на емоциите му покажува на детето широк спектар на различни чувства.

Играта е прво ниво на комуникација, интеракција, постоење во светот. Кога таа ќе порасне, ќе ги научите основните зборови за изразување емоции (среќа, тага, лутина). На овој начин, детето ќе научи правилно да реагира во зависност од чувствата.

Играта ги стимулира сетилата. Со игра, детето создава подобар однос со вас и светот околу него. Ако е помлада од една година, пејте или посветете се на активности во ритам.

Тоа е звукот што се развива прво, а родителскиот глас што пее има многу важна улога. Кај постарите бебиња, силните сетилни активности, како што е формирањето пластилин форми, можат да бидат од голема корист.

Играта поттикнува физички раст. Исклучете го телевизорот, вклучете ги песните и започнете ја репродукцијата и танцувањето.

Играњето е одличен начин да се поттикне физичкиот раст на детето, но и менталното здравје, затоа што поттикнува координација на рака и око, фини моторни вештини, но исто така ја зајакнува јачината на горниот и долниот дел од телото. Качувањето, ползењето, притискањето, влечењето и другите движења ја подобруваат агилноста и умешноста на детето.

Играта гради доверба. Кога бебето успешно ќе ја удри топката кон вас или ќе се искачи на каучот за да стигне до неговата играчка, се зајакнува неговата самодоверба, а детето станува посигурно во себе кога се вклучени други активности. Затоа е важно да ги фалите и да ги охрабрите за сè што прават.

Играта ја зголемува љубопитноста. Покажете ентузијазам за игра и забава на вашето дете, но и додека ја читате приказната и судбината на ликовите во неа. Покажете го вашиот интерес, а детето ќе биде многу curубопитно во светот.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close