Бебе

Бебето не може да каже кога нешто го боли – родители, ПРОЧИТАЈТЕ: Симптоми за кои треба веднаш да заминате на лекар

Првото нешто што тој ги советува сите родители е да веруваат во нивниот инстинкт

Педијатарот д-р Зои Вилијамс открива неколку знаци кои покажуваат дека здравјето на вашето бебе не е во ред.

Првото нешто што тој ги советува сите родители е да веруваат во нивниот инстинкт, но тој издвојува и неколку работи на кои треба да обрнете внимание, бидејќи тие можат да укажат на здравствен проблем.

Однесување – промена

Како што рековме, бебето не може да каже кога нешто боли, затоа внимавајте на промените на неговото  однесување.

Дали забележувате дека тоај спие подолго од вообичаеното? Вие не можете да го храните, тоа не сака да јаде?Ако детето е поспано, не реагира на стимули, може да има проблем.

Ако забележите дека има многу помалку енергија од вообичаеното, тоа може да биде знак на настинка или грип, но и нешто посериозно, како што е менингитис, вели педијатарот.

Постојано плачење

Во рана возраст, единствениот начин за бебето да комуницира е да плаче. Различни типови плачење значат различни нешта – од глад, празна пелена, до желба за внимание на мајка.

Со текот на времето, родителите учат да препознаат што му треба на бебето, но ако бебето плаче незапирливо, можно е дека тој страда од грчеви. Ако бебето е нервозно и плаче подолг временски период, тоа може да биде болка во стомакот, уво или некој вид инфекција.

Во секој случај, најдобро е да се оди на лекар.

Топло е на допир

Ако кожата на вашето бебе е топла на допир, тоа се поти и образите му се црвени, дефинитивно треба да ја измерите неговата температура.

Во случај таа да биде покачена, треба да ја однесете на лекар, а тоа особено се однесува на случаите кога бебето е помладо од осум недели.

Д-р Вилијам навел некои други знаци кои можат да укажуваат на здравствен проблем на детето: бела или отечена кожа, брзо дишење, бучно дишење, останување без здив, детето има потешкотии да се разбуди или се чини вртоглаво, има напад од кој било вид, бебе под осум години дбива да јаде, пелените се посуви од вообичаеното (знак на дехидрирање) …

Не мора да значи дека некој од овие симптоми укажува на проблем, но сепак, кога станува збор за детето, највредното нешто што го имате, треба да бидете внимателни – затоа однесете ги на лекар ако приметите било кој од наведените знаци.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close