Бременост

Мислела дека е во 9. месец од бременоста, но кога отишла на доктор следувало шок – „Па вие НЕ сте бремени, ниту пак дебела!“

Стомакот необјасниво почна да ме расте и кога почнаа сите да ме прашуваат кога ќе се роди, купив тест за бременост и побрзав дома. Во бањата ми се случи најужасното нешто во мојот живот…

На овој начин ја започнува приказната Кели Фавел (28) од Свонзи, на која што стомакот и порасна речиси одеднаш и почна да се зголеми многу брзо. Кога прашањата во врска со породувањето зачестија, таа конечно отиде на гинеколог, практично убедена дека само оди да ја слушне потврдата за бременоста. Но, на ултразвук, и беше кажано дека, всушност, има огромна циста на јајниците, со тежина од 26 килограми – колку што тежат околу седум новороденчиња. Тие ја испратија итно на хирургија, по што таа практично веднаш изгуби една третина од нејзината тежина.

„Во 2014 година, забележав дека стомакот почна да ми расте, но не бев посебно загрижен за тоа. Никогаш не сум била слаба, но сега одеднаш мојот вишок почна да се насобира само во пределот на стомакот. Не можев да разберам зошто, бидејќи јас цело време се обидував да јадам помалку. Но кога се онесвестив на работа во 2016 година, се исплашив и отидов кај лекар. Бидејќи сите наоди беа добри, лекарот сметаше дека тоа е само резултат на хормоналните апчиња, но проблемот беше во тоа што престанав да пијам шест месеци пред да се случи тоа“ – сведочи пред медиумите оваа млада жена.

На крајот, кога пријателите почнале да ја прашуваат за бременоста таа се врати кај својот доктор и беше убедена дека само ќе и потврди за бременоста. „Сите мислеа дека сум во деветтиот месец, толку многу ми беше голем стомакот. Сепак, ултразвукот се покажа како погрешен. Сè уште се сеќавам како лекарот излезе од памет кога виде сосема празен екран – и тој беше убеден дека сум бремена. Конечно, откако беше разгледан, ми рече: “Па, воопшто не сте дебели или бремени, вие имате циста”, раскажува оваа жена.

 

Пред точно една година Марта направи операција која траеше цели пет часа, и како што вели целата болница се интересираше да ја види бидејќи нејзиниот случај толку многу беше необичен. Сега сè е во ред, вели таа, само што се бори со стомак полн со стрии, иако нема деца.

Препораки

Close
Close